Met je leerlingen naar de film!

Ons lesmateriaal biedt je tal van mogelijkheden om op een creatieve manier vakgebonden eindtermen, VOETen en ontwikkelingsdoelen te behalen.

Filmfiches

Klik door op de filmfiches en ontdek gevarieerde fiches ter aanvulling van de lesmappen. Gebruik deze om je leerlingen vóór de film op te warmen. Of laat ze er na de film allerlei leuks ontdekken. Je vindt er stills, youtube-fragmenten, quotes, interviews.

Heb je als leerkracht weinig tijd om je voor te bereiden op de film? Dan is de filmfiche een snelle intro…

Lesmappen bij elke film

Zoek hier in het archief tussen alle lesmappen die we ontwikkelden (sinds het jaar 2000).
Lesmappen van films uit het programma van het huidige schooljaar kan je niet meer gratis downloaden. Zie je deze film op één van onze 93 locaties dan krijg je de lesmap bij reservatie van de film. Bekijk je de film op school, kijk dan op de filmpagina en lees hoe je het lesmateriaal kan verkrijgen.

Extra lesinspiratie over film

In deze downloads vind je brede filmeducatieve info, tal van tips en opdrachten.

Verzameling van basismethodieken PDF 1.02 MB

De methodieken die we in dit document verzamelden, helpen je om tot een actieve filmbespreking te komen.

De boekverfilming PDF 685.37 KB

Heel vaak komen er films in de bioscoop die gebaseerd zijn op een boek. Films en boeken hebben dan ook veel met elkaar gemeen. Maar tegelijk zijn er opvallende verschillen.

Filmpakket secundair onderwijs PDF 1.74 MB

Dit pakket is afgestemd op de 2 laatste graden van het secundair onderwijs, waarin wordt gefocust op filmtaal en- analyse. Ook daarin vind je tal van bruikbare opdrachten terug.

Filmpakket basisonderwijs PDF 7.08 MB

In dit creatieve pakket, vooral geschikt voor basis en 1e graad secundair onderwijs, wordt een blik geworpen achter de schermen van de film. Hoe wordt een film gemaakt? Wat gebeurt er zoal op een filmset? Wat is casting?

Kortfilmpakketten voor in de klas

Bestel dit lesmateriaal + dvd om actief met je leerlingen aan de slag te gaan in de klas.

kortfilmpakket 'Stip en Vlek' voor de allerkleinsten van 2 tot 5 jaar PDF 541.31 KB

De twee guitige konijnen Stip en Vlek zijn de hoofdpersonages van deze compilatie met zeven rustige filmpjes zonder dialoog (totale speelduur: 47 min.).
Bij de dvd zit een lesboekje met 40 pagina’s inspiratie, methodieken en opdrachten. Een ideaal pakket voor de allerkleinsten en hun eerste stapjes in beeldgeletterdheid!
Volgende thema’s komen aan bod in de filmpjes en de opdrachten: winter, naar de tandarts, opruimen, vormen & kleuren, lente, carnaval, sociale vaardigheden, licht & donker.

Bovenstaande download (klik op de titel) is een preview van het lesboekje (met intro, infofiche, kijkgedrag van peuters en kleuters, een stukje van de making of, toelichting bij de totaalopdracht, bespreking bij 1 filmpje en colofon).

Kostprijs pakket: €15 incl. verzendingskosten (in België)
Bestellen kan via de webshop

Neem zeker ook een kijkje op de filmpagina van Stip en Vlek voor de trailer en extra info.

kortfilmpakket 'Kleine helden en Rare kwasten' voor basisonderwijs PDF 334.72 KB

De DVD bevat een compilatie van veertien vrolijke korte Europese animatiefims zonder dialogen. Hierbij krijg je een kleurrijke A4-lesmap om tal van creatieve en speelse (film)opdrachten uit te werken in de klas.
Thema’s uit de filmpjes: Eten, honger, vriendschap, dieren, nachtmerrie, verliefd zijn, de zon, het bos, gekke vormen, de brandweer, heldendaad, ongehoorzaam, virtuele wereld…

Bovenstaande download (klik op de titel) is een preview van de lesmap (met intro, inhoudstafel en colofon).

Kostprijs pakket: €20 incl. verzendingskosten (in België)
Bestellen kan via de webshop

Klik hier voor de trailer en meer info over Kleine helden en rare kwasten.

kortfilmpakket 'Shortcut' voor secundair onderwijs PDF 390.22 KB

Deze compilatie van dertien kortfilms is geschikt voor de 3 graden van het S.O. Van animatiefilms en komedies tot drama- en muziekfilms. Het lesboekje in de dvd staat vol inspiratie en concreet uitgewerkte opdrachten. De speelduur van de films is maximum 15 min, zodat film en bespreking binnen een lesuur van 50 minuten passen!

Thema’s die aan bod komen in de films en verwerking: de dood, pesten, angsten, globalisering, tradities, ouderen in een rusthuis, eenzaamheid, orgaandonatie, humor, muziek, depressie, oorlog, seksualiteit, oedipus, verveling, verdraagzaamheid, filmsterren…

Bovenstaande download (klik op de titel) is een preview van de lesbundel (met intro, inhoudstafel, kijkwijzer, bespreking bij 4 filmpjes, begrippenlijst en colofon).

Kostprijs pakket: €15 incl. verzendingskosten (in België)
Bestellen kan via de webshop

Klik hier voor meer info over Shortcut.

kortfilmpakket 'De groote oorlog door kinderogen' voor basis- en secundair onderwijs PDF 665.67 KB

De Groote Oorlog door kinderogen is een samenwerking tussen de provincie West-Vlaanderen, projectvereniging BIE, CO7, stad Brugge, stad Kortrijk, KIDSCAM en Lessen in het donker.
Voor dit project werden de handen in elkaar geslagen om 14 WO I-thema’s te laten verfilmen door leerlingen. De leerlingen (3e graad basisonderwijs) maakten een eigen interpretatie van het thema en kozen ook een bepaalde stijl waarin ze het filmpje maakten. Dit educatief pakket (dvd + lesboekje) verzamelt deze filmpjes, aangevuld met achtergrondinformatie, filmanalyse en heel wat originele muzische suggesties. Het lesboekje werd ontwikkeld voor het (buitengewoon) basisonderwijs, maar is zeker ook bruikbaar in de eerste graad van het secundair onderwijs.

Je kan het volledige pakket (dvd + lesboekje) gratis bestellen op de webshop van de Provincie West-Vlaanderen.

Klik hier voor meer info over De Groote Oorlog door kinderogen.

Documentaireprojecten

Educatieve affiche Brussels Wild PDF 2.18 MB


In deze toegankelijke en sfeervolle documentaire (speelduur 60 min.) stelt de filmmaker de relatie tussen mens en wilde dieren in Brussel in vraag. Kan je dicht bij elkaar leven of hou je beter wat afstand, mag je wilde dieren eten geven of beter niet. De combinatie van enerzijds een dierendocumentaire en anderzijds het vraagstuk van hedendaags samenleven in de stad, maakt deze film de ideale opstap om met kinderen en jongeren van diverse leeftijden rond thema’s als biodiversiteit, maatschappij, milieubewustzijn en allerlei dieren (vossen, valken, padden, slangen, everzwijnen…) te werken.
De verteltstem is die van Daan Stuyven. Naast de educatieve affiche is er ook een digitale lesmap die je ontvangt na bestelling van de film!

Bestel de dvd en lesmateriaal via de webshop

Klik hier voor de trailer en meer info over Brussels Wild.

Educatieve affiche The Art of Becoming PDF 159.22 KB

Meer dan 10.000 leerlingen keken ondertussen naar deze poëtische documentaire van Hanne Phlypo en Catherine Vuylsteke. Het verhaal over drie minderjarige vluchtelingen uit Afghanistan, Syrië en Guinee is dan ook de ideale opstap om het met je klas over migratie en asielbeleid te hebben. The Art of Becoming blijft brandend actueel en is nu te koop als dvd-pakket! Via opvangcentrum Minor Ndako kan je nog steeds een jonge vluchteling uitnodigen in de klas voor een getuigenis.

Klik hier voor de trailer en meer info over The Art of Becoming.

Educatieve affiche What about Eric? PDF 1.76 MB

In deze pittige maar ook confronterende documentaire krijg je een inkijk in het leven van de jonge Congolese Belg Eric (a.k.a. Krazy-E), die droomt van een carrière in de muziekwereld maar moet opboksen tegen de grenzen van de (vaak onverdraagzame) samenleving. Zowel de regisseurs Lennart Stuyck en Ruben Vermeersch als het hoofdpersonage Eric Kabongo komen graag naar jouw klas voor een gesprek over de film… of in het geval van Eric ook voor een workshop rappen!
Bekijk de film in één van de filmzalen waar wij mee samenwerken of huur de dvd.

Klik hier voor meer info over What about Eric?.

Educatieve affiche Junior PDF 233.1 KB

In 2012-2013 gaven we de bijzondere documentaire over het Gentse bokstalent Jean-Pierre ‘Junior’ Bauwens een speciaal plekje in ons programma d.m.v. een filmproject. De film is nu te koop op dvd via Dalton Distribution. Onze educatieve affiche kan je hier downloaden. Daarnaast maakten we een interessant duo interview met regisseuse Sien Versteyhe en Junior Bauwens zelf. Je kan het hier bekijken. Zo blijft het verhaal van Junior hopelijk nog heel wat leerlingen beroeren.

Klik hier voor meer info over Junior.