Met je leerlingen naar de film!

Aanspreekpunt filmeducatie

Naast het filmaanbod op onze website kan je bij ons voor tal van andere zaken terecht!

  • Klop bij ons aan voor filmtips, vragen, ideeën voor een filmproject op school.
  • We focussen op kortfilm en documentaire en treden ook op als intermediair om Vlaamse filmmakers uit te nodigen op school of in een filmzaal.
  • We geven inspiratiesessies aan leerkrachten over het werken met (kort)film in de klas.
  • Via enquêtes en rondetafelgesprekken vragen we geregeld feedback over ons aanbod om het zo beter af te stemmen op de noden van het onderwijsveld. Contacteer ons gerust als je hieraan wil deelnemen…
  • We maken lesmateriaal in opdracht van diverse organisaties, filmdistributeurs, festivals enz.

Wens je meer informatie over één van bovenstaande items? Stuur een mail naar info@lesseninhetdonker.be.
Je krijgt snel een reply met alle inhoudelijke info en eventuele tarieven.

Bestuur

Felix Vanginderhuysen (voorzitter), Sonja De Brouwer, Alexander Vandeputte, Lieve Vankeirsbulck, Floortje Vantomme, Elise Van Beurden, Line Mareel, Peter Smet, Pieter Koten, Kevin De Ridder (bestuurders), Jan De Clercq en Tine Van Dycke (Algemene Vergadering)

Steun

Onze werking wordt financieel ondersteund door het Vlaams Audiovisueel Fonds, de Vlaamse Gemeenschap, de Provincie West-Vlaanderen, de Culturele dienst van de Franse Ambassade en de Alliance Française. De vzw is gegroeid uit een lokale Brugse werking, ontstaan in de schoot van Cinema Lumière en het cultuurcentrum (2000). Op vraag van cultuurcentra in andere steden, werd het concept gedecentraliseerd en het aanbod voor het onderwijs breder verspreid. Ondertussen profileren we ons graag als aanspreekpunt voor filmeducatie.

Met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds. Met de steun van de Vlaamse gemeenschap. Met de steun van de provincie West-Vlaanderen. Met de steun van Europa Cinemas. Met de steun van Alliance française de Bruxelles-Europe. Met de steun van Ambassade de France en Belgique.

Team

Tine Van Dycke – Coördinatie werking, filmprogrammatie, educatie & projecten
tine@lesseninhetdonker.be

Manon Billiet – Communicatie en administratie
manon@lesseninhetdonker.be

Kevin De Ridder – Kortfilmkanaal, ondersteuning programmatie & educatie
kevin@lesseninhetdonker.be

Redactiepoule lesmateriaal: Sarah Verplancke, Sander Bortier, Annick Verbeeck, Michaël Borghgraef, Yvan Houtteman, Gert Hermans, Elfi De Vos, Elise Van Beurden, Pieter Vierstraete, Benny Haesebrouck

Creatie visuele intro’s: Sarah Van Dale, Sandra Verkaart (animatie voor kleuters), Het Jeugdfilmfestival en Lessen in het donker

Lessen in het donker werkt inhoudelijk nauw samen met Het Jeugdfilmfestival en Jekino. Een woordje uitleg over deze partners:

Jekino bouwt aan een respectvolle kinderfilmcultuur via filmeducatie en een verruimend kinderfilmaanbod. Films en workshops op maat van kinderen, jongeren en hun begeleiders vinden via Jekino hun weg naar huiskamers, scholen, cultuurcentra en bioscopen.

De vzw Europees Jeugdfilmfestival Vlaanderen vertoont Europese jeugdfilms, organiseert workshops en presenteert audiovisuele installaties. Dit doen ze voornamelijk tijdens Het Jeugdfilmfestival in de krokusvakantie. Buiten de festivalperiode worden er verschillende projecten georganiseerd in samenwerking met andere culturele organisaties.

Programmatieteam

Veerle Boesmans (schoolprogrammator CC Zwaneberg in Heist-op-den-Berg), Lieve Vankeirsbulck (filmprogrammator Buda Kunstencentrum Kortrijk), Geert Poelaert (filmprogrammator CC De Meent Alsemberg), Nicole De Messemaeker (cultuurfunctionaris CC Lokeren), Kevin de Ridder (projectleider Nieuwe Media Go! Onderwijs), Elise Van Beurden (educatief medewerker bij Jekino), Luc Van Kerchove (Focus Franse Film), Tine Van Dycke (programmator Lessen in het donker)