Met je leerlingen naar de film!

Aanspreekpunt filmeducatie

Naast het filmaanbod op onze website kan je bij ons voor tal van andere zaken terecht!

  • Klop bij ons aan voor filmtips, vragen, ideeën voor een filmproject op school.
  • We focussen op kortfilm en documentaire en treden ook op als intermediair om Vlaamse filmmakers uit te nodigen op school of in een filmzaal.
  • We geven inspiratiesessies aan leerkrachten over het werken met (kort)film in de klas.
  • Via enquêtes en rondetafelgesprekken vragen we geregeld feedback over ons aanbod om het zo beter af te stemmen op de noden van het onderwijsveld. Contacteer ons gerust als je hieraan wil deelnemen…
  • We maken lesmateriaal in opdracht van diverse organisaties, filmdistributeurs, festivals enz.

Wens je meer informatie over één van bovenstaande items? Stuur een mail naar tinevd@jeugdfilm.be.
Je krijgt snel een reply met alle inhoudelijke info en eventuele tarieven.

Steun

Onze werking wordt financieel ondersteund door het Vlaams Audiovisueel Fonds, de Vlaamse Gemeenschap, de Provincie West-Vlaanderen, de Culturele dienst van de Franse Ambassade en de Alliance Française. De vzw is gegroeid uit een lokale Brugse werking, ontstaan in de schoot van Cinema Lumière en het cultuurcentrum (2000). Op vraag van cultuurcentra in andere steden, werd het concept gedecentraliseerd en het aanbod voor het onderwijs breder verspreid. Ondertussen profileren we ons graag als aanspreekpunt voor filmeducatie.

Met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds. Met de steun van de Vlaamse gemeenschap. Met de steun van de provincie West-Vlaanderen. Met de steun van Europa Cinemas. Met de steun van Alliance française de Bruxelles-Europe. Met de steun van Ambassade de France en Belgique.

Team

Tine Van Dycke – Coördinatie werking, filmprogrammatie, educatie & projecten
tinevd@jeugdfilm.be

Manon Billiet – Communicatie en administratie
manon@jeugdfilm.be

Kevin De Ridder – Kortfilmkanaal, ondersteuning programmatie & educatie
kevin@jeugdfilm.be

Jekino, Lessen in het donker en Het Jeugdfilmfestival worden samen JEF. Deze drie jeugdfilmorganisaties bundelen de krachten onder een nieuwe naam, die staat voor meer expertise, meer slagkracht, een reikwijdte van 360 graden… klaar voor de toekomst. Door de jarenlange nauwe samenwerking tussen de drie organisaties is deze fusie een logische volgende stap.

JEF staat voor jeugdfilm, voor jeugd en film, maar ook voor méér dan film: JEF brengt eigenzinnige jeugdfilms in de zalen, maakt jongeren filmwijs, organiseert festivals en evenementen, spoort kinderen aan om zelf films te maken, gidst doorheen het filmaanbod, betrekt jongeren bij zijn werking, is het scharnierpunt in een nationaal en internationaal netwerk en stimuleert jeugdfilmproductie in Vlaanderen. Dit brede engagement verleent JEF een positie die uniek is in binnen- en buitenland: het ultieme aanspreekpunt voor alles en iedereen die te maken heeft met jongeren, film en nieuwe media.
JEF kwam tot stand met de steun van het VAF, dat van jeugdfilm een prioriteit in haar beleid maakt.

Programmatieteam

Veerle Boesmans (schoolprogrammator CC Zwaneberg in Heist-op-den-Berg), Lieve Vankeirsbulck (filmprogrammator Buda Kunstencentrum Kortrijk), Geert Poelaert (filmprogrammator CC De Meent Alsemberg), Nicole De Messemaeker (cultuurfunctionaris CC Lokeren), Kevin de Ridder (projectleider Nieuwe Media Go! Onderwijs), Elise Van Beurden (educatief medewerker bij Jekino), Luc Van Kerchove (Focus Franse Film), Tine Van Dycke (programmator Lessen in het donker)