Met je leerlingen naar de film!

2017-2018

Dunkirk

Christopher Nolan - Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, Frankrijk, Nederland, 2017

Doelgroep(en):
SO 2e graad
SO 3e graad

Genre(s):
Speelfilm
Nederlands gesproken

Thema(s):
Historische context
Oorlog
Waar gebeurd
Burgerzin

Nederlands ondertiteld
106 min.

Dunkirk laat zien hoe honderdduizenden Britse en geallieerde troepen omringd worden door vijandelijke troepen op het strand van Duinkerke bij het begin van de Tweede Wereldoorlog. Gevangen op een strand met hun rug naar de zee, staan ze tegenover een onmogelijke situatie, terwijl de vijand langzaam maar zeker dichterbij komt.

Christopher Nolan (Batman Begins, Inception) verfilmt de slag van Duinkerke op indrukwekkende wijze. Hij concentreert zich op de overlevingsstrijd van drie Britten in drie verschillende situaties: een soldaat die het strand van Duinkerke probeert te verlaten, een piloot die Duitse aanvallen probeert af te weren én een burger met zijn zoon die onderweg is naar Duinkerke om soldaten te evacueren. Nolan houdt de spanning constant aan doordat hij wisselt tussen deze drie verhaallijnen. Het resultaat is een atypische oorlogsfilm en een meeslepende bioscoopervaring die de oorlogsstrijd toont als nooit tevoren.

Christopher Nolan, regisseur: “We zullen [de kijkers] op het strand zetten, al voelend hoe het zand overal kruipt, vechtend tegen de golven. We plaatsen [de kijkers] op kleine burgerbootjes, hobbelend op de golven tijdens deze reis naar een afschuwelijke oorlogszone. Het is virtual reality zonder de headset.”

Dunkirk

Christopher Nolan - Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, Frankrijk, Nederland, 2017

Educatief:

LESMATERIAAL

Lesmappen van films uit het programma voor schooljaar 2017-2018 kan je niet gratis downloaden. Zie je deze film op één van onze locaties dan krijg je de lesmap bij reservatie van de film. Bekijk je de film op school dan kan je de lesmap van Dunkirk aankopen door te mailen naar manon@jeugdfilm.be. Deze lesmap kost 15 euro.

Bekijk via deze link een preview van de lesmap.