Met je leerlingen naar de film!

2017-2018

Stranger in Paradise

Guido Hendrikx - Nederland, 2016

Doelgroep(en):
SO 3e graad

Genre(s):
Documentaire

Thema(s):
Multiculturele samenleving
Onderdrukking
Identiteit (ik en de wereld)
Burgerzin
Migratie

Nederlands ondertiteld
72 min.

Op een eiland in de Middellandse zee, op de grens met fort Europe, neemt een groep vluchtelingen plaats in een onthaalklas waar een leraar (Valentijn Dhaenens) hen opwacht. Er ontspint zich een drieledig welkomstwoord: aanvankelijk afwijzend en ontnuchterend, nadien vol empathie en goede wil en tot slot komt hij op de proppen met complexe regels en onbegrijpelijke procedures waaraan ze moeten voldoen.

Q&A MET REGISSEUR GUIDO HENDRIKX EN ACTEUR VALENTIJN DHAENENS I.S.M. 11.11.11
We organiseren een reeks vertoningen in Vlaanderen van Stranger in Paradise, telkens in aanwezigheid van zowel de regisseur als acteur. Wil je er graag bij zijn met je klas? Neem dan contact op met de zaal van je keuze om te reserveren.

dinsdag 24 oktober, voormiddag, CC Strombeek-Bever
woensdag 25 oktober, 9u30, Cinema Galeries
maandag 6 november, 9u30, Sphinx Gent
dinsdag 7 november, 10u, Cinema Zed Leuven
dinsdag 7 november, 13u30, CC Schoten (VOLZET)
woensdag 8 november, 10u, CC Brugge
vrijdag 10 november, 13u30, De Studio Antwerpen
maandag 13 november, 9u30, De Velinx Tongeren

IN 2017 STELT 11.11.11 MIGRATIE EN VLUCHTELINGEN CENTRAAL IN ZIJN CAMPAGNE
Wereldwijd zijn 65 miljoen mensen op de vlucht voor conflict en vervolging. Miljoenen anderen ontvluchten armoede, klimaatverandering, ongelijkheid… 11.11.11 werkt elke dag aan deze structurele oorzaken van van migratie. In zijn nieuwe campagne vraagt het daarom een rechtvaardig migratiebeleid dat grondoorzaken aanpakt, maar ook veilige en legale migratieroutes aanbiedt. Een beleid dat de rechten van migranten respecteert. Een beleid dat verbindt. Want we zijn allemaal mensen, onderweg naar beter.
In de documentaire Stranger in Paradise sta je met je leerlingen stil bij deze thema’s. Hoe voelen migranten zich als ze arriveren in Europa? Wat staat hen hier te wachten? Hoe gaat Europa om met mensen die gevlucht zijn? Meer info www.11.be/allemaalmensen

Op het snijvlak van documentaire en fictie onderzoekt Stranger in Paradise de machtsverhouding tussen Europa en migranten. Wir Schaffen Das. Of toch niet? En aan welke voorwaarden en kosten? De botte maar intelligente aanpak van regisseur Guido Hendrikx is confronterend en wekt vragen op bij de kijker: werkten deze vluchtelingen uit vrije wil mee aan deze documentaire? Werden ze gecast voor de documentaire? Wat wil de filmmaker precies bereiken met deze film? Een zeer krachtige en heldere film om vervolgens een debat mee op gang te trekken in de klas!

Guido Hendrikx: “Het is wezenlijk dat Stranger In Paradise aan scholen wordt vertoond. Enerzijds om door de homogene, weinig inspirerende gated-community van filmfestivals te breken, waar auteursdocumentaires vaak tot beperkt blijven. Anderzijds is de vertoning van een film op scholen vaak een ode aan het vrije denken en het dromen, twee zaken die in mijn ervaring maar mondjesmaat getolereerd werden op de middelbare school maar essentieel zijn om gestimuleerd te worden.”

Stranger in Paradise

Guido Hendrikx - Nederland, 2016

Educatief:

LESMATERIAAL

Lesmappen van films uit het programma voor schooljaar 2017-2018 kan je niet gratis downloaden. Zie je deze film op één van onze locaties dan krijg je de lesmap bij reservatie van de film. Bekijk je de film op school dan kan je de lesmap van Stranger in Paradise aankopen door te mailen naar manon@jeugdfilm.be. Deze lesmap kost 15 euro.