Met je leerlingen naar de film!

2017-2018

Un sac de billes

Christian Duguay - Frankrijk, 2017

Tijdens de laatste oorlogsjaren trachten twee joodse broers Maurice en Joseph uit de klauwen van de Duitse bezetter te blijven. Op hun tocht door Frankrijk moeten ze meer dan eens hun identiteit verloochenen en herhaaldelijk scheelt het niet veel of ze worden op transport gezet, wat een gewisse dood zou betekenen in een concentratiekamp. Dankzij een ongelofelijke dosis intelligentie, moed en vindingrijkheid pogen ze te ontsnappen aan de vijandige bezetter en weer verenigd te worden met hun familie.

Deze film is gebaseerd op de oorlogsherinneringen van Joseph Joffo, die hij neerpende in de bestseller ‘Un sac de Billes’ (‘Een zak vol knikkers’) een boek dat in veel Vlaamse scholen op de lectuurlijst staat.

Regisseur Christian Duguay koos ervoor om het verhaal te vertellen vanuit het perspectief van de jonge Joseph, waarbij emotie en herkenbaarheid duidelijk voorrang krijgen op historische gebeurtenissen. Ondanks het ernstige thema heeft deze film nog het meest weg van een avonturenverhaal.
De maker die we ook kennen van Belle et Sébastien, l’Aventure continue haalde opnieuw de filmische trukendoos boven en maakte er ‘du grand cinéma’ van.
Bron tekst: Filmmagie (Gorik de Henau, Filmmagie 671 – januari 2017, door ons geredigeerd)

Un sac de billes maakt deel uit van de reeks Focus Franse Film!
Voor deze reeks selecteren we per schooljaar een frisse selectie van zes Franstalige films waarbij naast de lesmap ook een pedagogische fiche voor gebruik in de lessen Frans beschikbaar is. Klik hier voor een overzicht van de volledige reeks (sinds schooljaar 2016-2017).

Un sac de billes

Christian Duguay - Frankrijk, 2017

Educatief:

LESMATERIAAL

Lesmappen en pedagogische fiches (voor de lessen Frans) van films uit het programma voor schooljaar 2017-2018 kan je niet gratis downloaden. Zie je deze film op één van onze locaties dan krijg je het lesmateriaal bij reservatie van de film. Bekijk je de film op school dan kan je het lesmateriaal van Un sac de billes aankopen door te mailen naar manon@jeugdfilm.be. Deze lesmap kost 15 euro en de pedagogische fiches kosten 10 euro.

Bekijk via deze link een preview van de lesmap.