Met je leerlingen naar de film!

2017-2018

Mannetje Tak en andere verhaaltjes

Jeroen Jaspaert - VK-Rusland-België-Duitsland, 2016

Doelgroep(en):
2e kleuterklas
3e kleuterklas

Genre(s):
Animatie
Nederlands gesproken

Thema(s):
Natuur en milieu
Gezin en familie
Sprookjes en fantasie
Identiteit (ik en de wereld)

Nederlands gesproken / andere filmpjes zonder dialoog
25 min. / 50 min. totale speelduur van de compilatie

Mannetje Tak woont in een boom met zijn takkengezin. Zijn Vrouwtje, hijzelf, hun drie Twijgjes, ze passen er allemaal in! Tijdens zijn ochtendwandeling wordt Mannetje Tak door een speelse hond meegenomen en zo tuimelt hij van de ene onfortuinlijke situatie in de andere, steeds verder weg van zijn boom. Zal hij nog voor Kerstmis terug bij zijn gezin geraken?

Vooraf gegaan door 4 korte filmpjes:

PIK PIK PIK
Dmitry Vysotskiy – 4 min.
In het bos staat een boom waarin zowel de mieren als de kleurige specht wonen. Op een dag komt er een houthakker hun boom omhakken…

DE PIEPKLEINE VOS
Aline Quertain en Sylwia Szkiladz – 8 min.
In een weelderige moestuin ontmoet een piepkleine vos een meisje dat planten reusachtig kan doen groeien. Dat opent een waaier aan deugnietenstreken.

DE WET VAN DE JUNGLE
Pascale Hecquet – 6 min.
Nadat een klein aapje met veel moeite een banaan kon plukken, moet hij deze meteen afgeven aan een grotere aap. Volgens de wet van de jungle krijgt de sterkste immers altijd wat hij wilt. Het kleine aapje bedenkt een sluw plan, want wie niet sterk is moet slim zijn!

ZEBRA
Julia Ocker – 3 min.
Wanneer een zebra op een dag tegen een boom botst, leert hij iets geks over zichzelf.

Deze hartverwarmende kortfilm, helemaal in de lijn van zijn voorgangers (De Gruffalo, Stap maar op mijn bezemsteel), werd met Vlaamse hand gemaakt door Jeroen Jaspaert. De film met ronkende rijmen, een tikkeltje spanning en charmante takjes, palmt kleuters volledig in. De film wordt voorafgegaan door vier korte sublieme animatiefilms. Een magnifieke compilatie!

Regisseur Jeroen Jaspaert: “Ik hoop dat kinderen meeleven met Mannetje Tak en zijn positieve blik op de wereld zullen appreciëren. De film bevat veel subtiele details zodat kinderen de film vaak meerdere keren willen bekijken. Ik creëerde ook een emotionele diepte in het verhaal, die volwassen thema’s aanraakt. Dat maakt van Mannetje Tak volgens mij een uiterst geschikte film om in een educatief kader te bekijken en nadien te bespreken in de kleuterklas.”

Mannetje Tak en andere verhaaltjes

Jeroen Jaspaert - VK-Rusland-België-Duitsland, 2016

Educatief:

LESMATERIAAL

Lesmappen van films uit het programma voor schooljaar 2017-2018 kan je niet gratis downloaden. Zie je deze film op één van onze locaties dan krijg je de lesmap bij reservatie van de film. Bekijk je de film op school dan kan je de lesmap van Mannetje tak en andere verhaaltjes aankopen door te mailen naar manon@jeugdfilm.be. Deze lesmap kost 15 euro.

Bekijk via deze link een preview van de lesmap.