Met je leerlingen naar de film!

2017-2018

Tous les chats sont gris

Savina Dellicour - België, 2014

Doelgroep(en):
SO 3e graad

Genre(s):
Speelfilm
Frans gesproken

Thema(s):
Gezin en familie
Volwassen worden
Vriendschap en liefde
Identiteit (ik en de wereld)
Weerbaarheid

Nederlands ondertiteld
84 min.
Ook voor 4e middelbaar

Rond haar 16de begint Dorothy de eerste vragen te stellen. Ze weet dat haar biologische vader na haar geboorte uit beeld verdween, maar waarom staat hij niet op haar geboortefoto’s? Waarom reageert haar moeder zo afwijzend als ze naar hem informeert?
En dan is er ook Paul, 46 en privédetective. Hij staat buiten de conformistische Brusselse samenleving waarin zij juist geboren en getogen is. Hun enige band is het feit dat Paul weet dat hij Dorothy’s biologische vader is. Hij is net terug uit het buitenland als hij Dorothy ziet. Paul raakt ervan in de war. Hij houdt haar in het oog, maar durft haar niet te benaderen. Tot Dorothy plots naar hem toekomt met de vraag of hij haar biologische vader kan vinden.

Tous les chats sont gris is een meeslepend en ingetogen familiedrama met een atypisch maar magnifiek filmduo in de hoofdrol: Manon Capelle en Bouli Lanners.
Een film die draait om een universeel thema (je roots, afkomst, gezin) zal bij een jong pubiek reacties losweken en vragen opwerpen. Temeer daar we de wereld gepresenteerd krijgen door de ogen van Dorothy, waarbij wij als kijker net iets meer weten dan het meisje zelf.
De titel van de film verwijst naar de song van The Cure (“All the cats are grey”) die we horen tijdens een mooie scène waarbij Dorothy en Paul elkaar vinden.

Deze film maakt deel uit van de reeks Focus Franse Film!
We zijn trots dat de filmreeks Focus Franse Film (voorheen Week van de Franse film) onder onze vleugels terecht komt. Voortaan nemen we jaarlijks een frisse selectie van zes Franstalige films op in ons totaalaanbod. Bij elke film is er naast de vaste lesmap ook een Franstalige pedagogische fiche voor gebruik in de lessen Frans!

Tous les chats sont gris

Savina Dellicour - België, 2014

Educatief:

LESMATERIAAL

Een greep uit de pedagogische fiche voor de lessen Frans: we staan stil bij de intrigerende titel van de film en bij het werk van een privé detective. We portretteren de ideale vader en zingen met Stromae.

Bekijk via deze link een preview van de lesmap.