Met je leerlingen naar de film!

2017-2018

Une famille à louer

Jean-Pierre Améris - Frankrijk/België, 2015

Doelgroep(en):
SO 1e graad
SO 2e graad
SO 3e graad

Genre(s):
Speelfilm
Frans gesproken

Thema(s):
Gezin en familie
Burgerzin

Nederlands ondertiteld
97 min.

Introvert, neurotisch en depressief. Paul-André heeft eigenlijk maar één iets in het leven en dat is zijn kapitaal. Hij verveelt zich stierlijk in zijn veel te grote villa. Tot hij Violette op tv ziet: een gearresteerde moeder (ze stal een kip in de supermarkt!) smeekt om hulp. Ze dreigt haar kinderen te worden afgenomen. Plots beseft Paul-André wat hij mist: de warmte van een gezin. Hij besluit haar een zakelijk voorstel te doen: in ruil voor het inlossen van haar schuldenberg, wil hij drie maanden bij hen komen inwonen.

Deze film lijkt op het eerste zicht een lichte komedie, maar heeft toch één en ander in zijn mars. Ondanks de rode draad van humor zitten er ook tal van (herkenbare) emoties in vervat. Dit dankzij de fijnzinnige regie van Jean-Pierre Améris. Daarnaast zijn de sterke vertolkingen van zowel Benoît Poelvoorde als Virginie Efira alsook haar twee kinderen een plezier om te zien. Neem daarbij nog de mooie decors (zonovergoten en kleurrijk bij haar, grijze bedoening bij hem – pluim voor de art director) en je zit klaar voor een fijne filmervaring.

Deze film maakt deel uit van de reeks Focus Franse Film!
We zijn trots dat de filmreeks Focus Franse Film (voorheen Week van de Franse film) onder onze vleugels terecht komt. Voortaan nemen we jaarlijks een frisse selectie van zes Franstalige films op in ons totaalaanbod. Bij elke film is er naast de vaste lesmap ook een Franstalige pedagogische fiche voor gebruik in de lessen Frans!

Une famille à louer

Jean-Pierre Améris - Frankrijk/België, 2015

Educatief:

LESMATERIAAL

Een greep uit de pedagogische fiche voor de lessen Frans: er wordt gewerkt met de trailer en de affiche, dit blijft een dankbare activiteit in de les Frans. Ook de personages worden doorgelicht!

In de lesmap geven we uitgebreide toelichting bij het maken van de film, niet enkel theoretisch maar ook aan de hand van interessante making-of video’s. Bekijk hoe de opnames in de auto werden gemaakt of hoe de decors tot stand kwamen. Stel jezelf voor als kostuumverantwoordelijke van de film en creëer een moodboard voor Paul-André en Violette. Inhoudelijk leent deze film zich uitstekend voor een klasgesprek over verschillende gezinssituaties. En hoe zit dat nu met die koelkastdeur die steeds weer open gaat? Ook dat ontdek je in de lesmap…

Bekijk via deze link een preview van de lesmap.