Met je leerlingen naar de film!

2017-2018

Le nouveau

Rudi Rosenberg - Frankrijk, 2015

Doelgroep(en):
SO 1e graad
SO 2e graad

Genre(s):
Speelfilm
Frans gesproken

Thema(s):
Gezin en familie
Onderwijs
Vriendschap en liefde
Identiteit (ik en de wereld)
Weerbaarheid

Nederlands ondertiteld
81 min.
2e, 3e en 4e middelbaar

Hoe maak je jezelf populair? Op zijn nieuwe school in Parijs heeft de verlegen tiener BenoĆ®t moeite zijn plaats te vinden. Hij moet kiezen tussen het populaire groepje ‘cool kids’ of de nerds met wie hij zich te pletter amuseert. Op zoek naar zelfvertrouwen en een vriendinnetje doet hij een paar behoorlijk domme dingen. Ontdekken wie je echte vrienden zijn is nog niet zo makkelijk.

Leerkracht Laurens Baert (IMB Brugge) keek met zijn leerlingen (3e en 4e jaar BSO) naar Le Nouveau. Dit was zijn reactie:
“De leerlingen vonden dit een geweldige film. De meeste hadden niet verwacht dat de film zo zou aflopen, m.a.w. een verrassende film en een opsteker voor alle leerlingen die twijfelen aan zichzelf en hun positie in de klas. Er is altijd wel iemand met wie je connectie vindt en dat is een mooie boodschap.”

Le Nouveau is een coming-of-ageverhaal waarin vriendschap en opgroeien op een frisse manier worden belicht. Regisseur Rosenberg doorgrondt de dynamiek van tieners als geen ander en lijkt heel goed te begrijpen dat momenten van opwinding en geluk heel dicht liggen bij bittere teleurstelling en bedrog. Le Nouveau gaat uit van het standpunt van de tieners zelf, zonder een volwassen blik op te dringen of morele lessen te geven.

Dat regisseur Rudi Rosenberg maandenlang – er werden 5000 tieners gescreend! -over de casting deed is niet voor niets geweest, want de rolbezetting is perfect. Dat het spel zo naturel en spontaan oogt, is het resultaat van keihard werken. Uit 250 uur (!) opnamen monteerde Rosenberg in zeven maanden een film die oogt alsof hij terloops en improviserend tot stand kwam. Wie een film er zo bedrieglijk eenvoudig uit kan laten zien, begrijpt het mechanisme en de magie van het medium. (Filmkrant.nl)

Een ideale film voor 2e, 3e en 4e middelbaar!

Deze film maakt deel uit van de reeks Focus Franse Film!
We zijn trots dat de filmreeks Focus Franse Film (voorheen Week van de Franse film) onder onze vleugels terecht komt. Voortaan nemen we jaarlijks een frisse selectie van zes Franstalige films op in ons totaalaanbod. Bij elke film is er naast de vaste lesmap ook een Franstalige pedagogische fiche voor gebruik in de lessen Frans!

Le nouveau

Rudi Rosenberg - Frankrijk, 2015

Educatief:

LESMATERIAAL

Een greep uit de pedagogische fiche voor de lessen Frans: welk soort Frans spreken de jongeren? Welk soort humor hanteren ze onder mekaar? Hoe steekt het Franse schoolsysteem in mekaar?

Bekijk via deze link een preview van de lesmap.